2017. október 18.

Ma Lukács napja van.

Szavazás

Önnek van konyhakertje?

Műsoraink

2017. 07. 27., csütörtök vissza az előző oldalra

Komárom

Páratlan leletanyag került elő idén is

Mintegy 200 érdeklődő tekintette meg július 26-án délután a komáromi Duna-gát melletti ásatások idei leletanyagát. A rendhagyó tárlatvezetést dr. Borhy László akadémikus, az ELTE BTK dékánja, és dr. Bartus Dávid egyetemi adjunktus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének igazgatóhelyettese vezette. A megjelenteket Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója köszöntötte.

Az ELTE ókori régészeti tanszéke valamint a múzeum munkatársai által szervezett nyílt napon megtudtuk, hogy a szőnyi Vásártér brigetiói leletanyagának feltárásával párhuzamosan a gát mellett még 2014-ben kezdődött a római kori fürdőkomplexum és legiótábor megnyitása. A munkálatokat közvetlenül a Miniszterelnökség idén is 25 millió forinttal támogatta.

A mintegy 1000 négyzetméteres területet átvizsgálása után számos középületet, utcarészletet és csatornát találtak a szakemberek. Az építkezési munkálatok feltehetően Krisztus után 300 és 340 között zajlottak ezen a helyen. A fürdő megtekintését követően a jelenlévők a katonai tábor nemrég feltárt épületegyüttesét tekintették meg.

A nyílt nap zárásaként kiállítás nyílt a Komáromi Klapka György Múzeumban „Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban” címmel. Az eseményt Láng Orsolya az Aquincumi Múzeum igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A tárlatmegnyitón dr. Molnár Attila polgármester is részt vett. A kiállítás október közepéig várja a látogatókat.