2017. október 21.

Ma Orsolya napja van.

Szavazás

Önnek van konyhakertje?

Műsoraink

2017. 10. 10., kedd vissza az előző oldalra

Komárom

Az nem lehet, hogy annyi szív, hiába onta vért! - az aradi vértanúkra emlékeztünk

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után véres megtorlás várt a magyarokra. 1849. október 6-án Aradon tizenhárom kivégzést hajtottak végre. Az aradi vértanúk terén a mártírokra emlékezett a város. Ezúttal a koppánymonostori Dózsa iskola diákjai készültek műsorral. A megemlékezésen Farkasné Varga Krisztina az iskola igazgatónője mondott beszédet.

A harmadik és negyedik osztályos tanulók előadásában megelevenedett Haynau alakja, aki a Habsburg-ház hű kiszolgálója volt. Képet kaphattunk a 13 vértanú hősiességéről, kitartásáról, a hazához való hűségéről. Az iskola a műsor előkészítése során nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a gyerekek megismerjék, megértsék és átérezzék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, céljait és üzenetét. A diákok előadása olyan erkölcsi tulajdonságokat jelenített meg, mint a nemzeti identitás, a hazafiság, a közösségi érzés, és az összetartozás.

A nemzeti gyásznapon, október 6-án elsősorban az igazságtalanul meggyilkolt tábornokokra emlékezünk, de nem feledkezünk meg azokról sem, akiket a bujdosók beengedéséért kétéves szabadságvesztésre ítélték, s akik életét Kufstein, Graz vagy Olmütz börtöne tette tönkre.

A megemlékezés koszorúzással ért véget.