2017. október 21.

Ma Orsolya napja van.

Szavazás

Önnek van konyhakertje?

Műsoraink

2017. 10. 02., hétfő vissza az előző oldalra

Komárom

Ne halogassák a szűrővizsgálatot

A betegség
A mellrák az egyes országokban különböző gyakorisággal fordul elő.
Általában a nyugati, iparosodott államokban sokkal több nő betegszik meg, mint a fejlődő országokban. Ugyan az emlőrák okozta halandóság Európában jelentősen csökkent, azonban a frissen felfedezett megbetegedések száma emelkedik.
Magyarországon évente több mint 7.000 új emlőrákos esetet fedeznek fel.
Megyénkben, a női lakosság körében 2010 óta a leggyakrabban diagnosztizált, frissen felfedezett női daganattá vált.

Szakirodalmi adatok szerint ebben a betegségben minden negyedik nőt elveszítünk, miközben rendszeres szűréssel, az időben felfedezett betegség magas arányban eredményesen kezelhető, gyógyítható.

A megelőzés hatékony eszköze az emlőszűrés, melynek elsődleges módszere a mammográfiás vizsgálat.
A korábbi rákkal kapcsolatos hiedelmeink, ismeretein ma már csiszolásra szorulnak. Míg régen a rákos betegségek túlnyomó többsége fatális kimenetelű volt, addig napjainkban az emlőt érintő rákmegelőző állapotok vagy korai stádiumban felismert daganatos megbetegedések jó eséllyel gyógyíthatók. Éppen ezért van kiemelten fontos szerepe a szűrővizsgálatnak, illetve a könnyen elsajátítható önvizsgálatnak is, amelyet akár hetente is, de legalább havonta egy alkalommal érdemes elvégezni.

2016-ban a megszólított (szűrésben érintett) 45–65 éves megyei női lakosság alig 37,4 %-a jelent meg az ingyenes emlőszűrésen.

Tatabánya 45-65 év közötti női lakossága 2017. februártól érintett a behívóleveles emlőszűrésben, így a Szent Borbála Kórháznál februártól feltüntetett adatok kizárólag Tatabánya hölgy lakosaira vonatkoznak (meghívottak: 5576 fő; megjelentek: 1630 fő). A 2017. februártól augusztusig terjedő időszakban az érintettek 29,2%-a fogadta el az invitálást.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársai 2015-ben kutató munkát végeztek a szűrésen részt vevők között. A kutatás eredményeként látjuk, hogy a nők szűrővizsgálaton való részvételének leginkább motiváló faktora az az érzés, hogy a szűrővizsgálattal erősödik biztonságérzetük. Megerősítést kapnak abban, hogy nincs problémájuk.
Jól látszik, hogy a preventív szemlélet kialakításának mennyire meghatározó a szerepe.

A mai napon, kapcsolódva a világnaphoz, arra szeretnénk felhívni a hölgyek figyelmét, hogy ne halogassák a vizsgálatot, ne várjanak addig, amíg panaszt észlelnek, hanem figyeljék a naptárjukat, és legalább kétévente, panasz nélkül is menjenek el szűrővizsgálatra. Panasz esetén pedig minél hamarabb keressék fel háziorvosukat vagy szakorvosukat.